De nieuwe regering heeft om 15.15u de eed afgelegd bij koning Albert op het kasteel van Laken. Albert aanhoorde 19 keer 'Ik zweer getrouwheid aan de koning, gehoorzaamheid aan de grondwet en aan de wetten van het Belgische volk'.



De koning kreeg de afgelopen weken en maanden al heel wat politici over de vloer, maar deze keer opende hij wellicht met meer plezier de deuren van het kasteel in Laken.

Elio Di Rupo legde de eed in de 3 landstalen af. Dat gebeurde ook vloeiend in het Nederlands. Voor de Duitse versie moest hij wel even spieken op een papiertje.

Daarna volgden de ministers met als eerste de nieuwbakken minister van Financiën, Steven Vanackere (CD&V). Naast Vanackere stond Didier Reynders (MR) als kersverse minister van Buitenlandse Zaken. De koning maakte beiden erop attent dat ze bij de vorige eedaflegging net andersom stonden. Er kon een glimlach af bij zowel Vanackere als Reynders.

Vervolgens ging de koning het rijtje af, bij de 10 overige ministers en 6 staatssecretarissen. Opvallend was dat de Franstaligen telkens de eed aflegden in twee landstalen (Frans en Nederlands). De Nederlandstaligen hielden het meestal bij hun eigen landstaal.

Paul Magnette (PS), nochtans geen nieuwkomer, had blijkbaar wat last van zenuwen, want hij wilde de koning eerst een handdruk geven voor hij de eed aflegde. Normaal gebeurt dat pas achteraf. Maar de koning ving de vergissing op met de lach.

De nieuwe regeringsploeg speelde vestimentair op safe door zich sober te presenteren op het kasteel. De mannen kozen vooral voor donkere -vaak zwarte- maatpakken. Grote uitzondering was Vincent Van Quickeborne (Open VLD) die voor een grijs en eigentijds streepjespak koos. Ook bij de vrouwen was zwart troef. Toch fleurde nieuwkomer Monica De Coninck (SP.A) de zaal op in haar eigen partijkleur.

Nog wat protocollaire verplichtingen op het programma
Na de eedaflegging staan het traditionele fotomoment op het bordes op het programma, gevolgd door heel wat protocollaire verplichtingen. Het hele gezelschap trekt naar het centrum van Brussel. Di Rupo zal er de sleutels van de Wetstraat 16 in ontvangst te nemen van ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V). Daarna volgt meteen een eerste ministerraad waar het regeerakkoord zal worden goedgekeurd.

Om 16.30 uur wordt de nieuwe regering in het parlement verwacht voor een groepsfoto op de eretrap van de Kamer.

Daarna moeten Joëlle Milquet en Annemie Turtelboom zich haasten want Turtelboom moet om 17 uur de sleutels van Binnenlandse Zaken overhandigen aan Milquet. Milquet op haar beurt geeft een half uur later haar sleutels van het ministerie van Werk door aan Monica De Coninck.

En dan is het uitkijken naar morgen. In de namiddag zal Di Rupo er voor een volle Kamer zijn regeringsverklaring voorlezen. Een dag later krijgt Di Rupo krijgt 's avonds een nieuwe "moment de gloire" wanneer hij als premier ons land mag vertegenwoordigen op zijn allereerste Europese top in Brussel. De vertrouwensstemming in de Kamer is normaal gezien voor zaterdag. Daarna kan de regering Di Rupo I écht aan de slag.

(belga)